40 vuotta täyttävä Rauma Golf tekee tavallisesta poikkeavan historiikin

Rauma Golf ry täyttää ensi vuonna kunnioitettavat 40 vuotta.

Seura julkaisee juhlavuotensa kunniaksi historiikin, joka poikkeaa totutusta muodosta. Osin kaunokirjallisen historiikin kirjoittaa toimittaja Jere Jaakkola.
”Olin kovin otettu, kun kotiseurani otti yhteyttä ja pyysi minua historiikkiprojektiinsa mukaan. Kun sitten ehdotin teokselle tavallisesta poikkeavaa, kaunokirjallista muotoa, seurassa innostuttiin heti. Tästä tulee hieno, innostava ja vähän jännittäväkin projekti”, Jaakkola sanoo.

Rauma Golfin 40-vuotishistoriikki kuljettaa lukijan golfseuran vuosikymmenten halki tavalla, jossa lukijan tehtäväksi jää lopulta päätellä, missä kulkee koetun ja kuvitellun välinen raja.
”Kaunokirjallisuudessa on kai lähtökohtaisesti aina kyse faktan ja fiktion erisuhteisesta sekoituksesta. Tässä teoksessa rajaus pyritään tekemään siten, että tapahtumien kulissit ja seurahistorian kiinnostavimmat hetket ovat mahdollisimman todellisia, mutta tarinallisen eheyden edellyttämät siirtymät ja kirjassa seikkailevat henkilöhahmot kuvitteellisia. No, ehkä henkilöhahmoihin voi piirtyä jotain myös seurassa vaikuttaneista todellisista henkilöistä – tai ainakin lukija saattaa kuvitella niin”, Jaakkola vihjaa.

Historiikin muodon valintaa Jaakkola perustelee seuraavasti: ”Perinteinen organisaatiohistoriikki on tyypillisesti vain omaa yhteisöään puhutteleva tuote. Tämän teoksen tarkoituksena on tarjoilla laajempaakin yleisöä kiinnostava, viihdyttävä tapa uppoutua sekä paikallisen urheiluseuran että samalla vähän alueenkin lähihistoriaan.” Jaakkolan mielestä tarinallinen kertomakirjallisuus on myös luonteva tapa käsitellä nimenomaisesti raumalaisuutta ja Raumalla tapahtuneita asioita.
”Rauma on ollut minulle aina kuin Suomen Dublin, jossa fakta ja fiktio sekoittuvat kerrotuissa tarinoissa muodossa, jossa niitä ei varsinaisesti edes halua lähteä erottelemaan”, naapuripitäjältä Eurajoelta kotoisin oleva Jaakkola sanoo.

Rauma Golf on aiemmin tehnyt pienimuotoisemman 25-vuotishistoriikin, mutta nyt projektiin haluttiin panostaa kunnolla ja muustakin syystä kuin vain pyöreiden vuosien kunniaksi. ”Henkilöitä, jotka ovat kulkeneet seuran mukana koko matkan, ei ole enää kovin paljon. Nyt on korkea aika saattaa seuran todellinen ja vähän tarinallisuudellakin maustettu historia kansien väliin”, sanoo Rauma Golf ry:n toiminnanjohtaja Mira Murtomäki. ”On myös muistettava, että historia on tärkeä osa toimintaa. Vahvan ja kestävän tulevaisuuden rakentamisen edellytys on menneen tunteminen ja sen kunnioittaminen. Nyt saamme vielä historian mielenkiintoiseen muotoon kaupan päälle”, lisää Murtomäki tyytyväisenä.

Rauma Golf juhlistaa pyöreitä vuosiaan ensi vuoden aikana myös monilla muilla tavoilla. Seuran 40- vuotishistoriikki julkaistaan arviolta ensi vuoden toukokuussa, lisäksi 2024 syksyllä on tiedossa 40- vuotisjuhlat ja kesän aikana Pomppusissa virittäydytään tunnelmaan monin muinkin tavoin.

Rauma Golf ry on yli 850 jäsenen aktiivinen seura. 39 vuotta sitten perustetun seuran jäsenistö on laaja otanta sekä Raumalla, lähialueilla, että kauempana asuvia henkilöitä, ja ikäjakauma ulottuu 1930-luvulla syntyneistä tähän päivään asti.

Jere Jaakkola on pitkän linjan golftoimittaja, joka aloitti uransa golfmediassa jo vuonna 2002 Suomen Golfliiton jäsenlehden, Golflehden, kesätoimittajana. Vuodesta 2016 lähtien hän on työskennellyt nykyisin Otavamedian kustantaman Golflehden päätoimittajana. Golflehti on Suomen suurin urheilu- ja liikuntalehti. Lehden painetulla ja digitaalisella versiolla on yhteensä lähes 190 000 lukijaa.

Rauma Golf ry:n juhlatoimikunta
Juhani Suoramaa, Timo Frimodig, Miia Putus ja Mira Murtomäki (toiminnanjohtaja)

Rauma Golf ry:n puheenjohtaja
Harri Natunen