Kentänhoidon katsaus alkukauteen

Kenttä saatiin pitkän odotuksen jälkeen auki vappuna, vaikka luonto sitä yritti monin tavoin estää. Ensimmäinen avaustiedote jouduttiin vetämään pois takatalven ja vajaan 10 sentin lumipeitteen takia. Kevään sääolot haastoivat suuresti kentänhoitoa, ”normaalina” vuonna pääsemme tekemään tiettyjä hoitotoimenpiteitä ennen avaamista. Tänä vuonna pääsimme tekemään hoitotoimenpiteitä yhtäaikaisesti avauksen kanssa.

Jos kentänhoitoa ei ole päästy tekemään niin mitä henkilökunta sitten on tehnyt? Tämä kevät antoi mahdollisuuden tehdä sellaisia näkymättömiä projekteja, joihin ei kaudella resurssit mitenkään riitä, mutta ovat äärettömän tärkeitä. Näihin kuuluvat kuivatusjärjestelmän=salaojien korjausta ja huoltoa, reuna-alueiden siivousta, kaluston tarkempaa huoltoa ja korjausta vuosittaisen huolto-ohjelman lisäksi. Joten ei se kentänhoidon tiimi ole toimettomana ollut!

Kentän talvituhot ja niistä toipuminen, tässä on lyhyesti tämän kevään teema. Kaksi takatalvea ja kylmät ilmat hankaloittivat suuresti heinän kasvuun lähtöä. Kylmin pakkaslukema suojaavan lumipeitteen jo sulettua oli -12, valitettavasti tällaiset pakkaslukemat vioittavat heinää. Pahimmat talvituhot olivat väylien 11, 13 ja 15 viheriöillä, näiden peruskorjattujen viheriöiden heinälajina on Rönsyrölli, jonka parhaimmat ominaisuudet ovat hapettoman tilan siedossa = jään alla olo. Talven lauhat jaksot aiheuttivat näille viheriöille kuitenkin jääkannen lisäksi myös sulaa vettä jääkerroksen ja kasvuston väliin. Jään alla oleva vesi pysyy + asteilla sulana ja pakkasen kiristyessä se pääsee jäätymään kasvuston ”sekaan”. Pahimmillaan tämä sulaminen ja jäätyminen toistuu useana päivänä peräkkäin olosuhteiden ollessa täysin optimaaliset. Tätä ilmiötä kutsutaan ”Crownhydration”, joka tuhoaa heinän kasvupisteet hyvin nopeasti. Kyseisille viheriöille on viikon 21 alkupuolella tehty jo kevään kolmas täydennyskylvö, mutta kevään viileistä olosuhteista johtuen itäminen ja taimettuminen vie valitettavasti aikaa. Nämä viheriöt tulevat saamaan myös erilaista hoitoa mitä muut paremmin talvesta selvinneet, tämä näkyy korkeampana leikkuukorkeutena ja useammin tehtävillä hiekkakattauksilla. Näillä kahdella toimenpiteellä suojellaan nuorta siemenestä taimettuvaa heinää, näiden lisäksi myös kyseisiä viheriöitä lannoitetaan ja kastellaan tiheämmin mitä muita viheriöitä. Mutta olen täysin luottavainen sen suhteen, että kentänhoidon porukka tekee näistä viheriöistä viimevuosien veroiset, mutta tämä vaatii aikaa, kuten myös olosuhteisen apua!


Lopuksi on hyvä muistuttaa alastulo / lyöntijälkien korjaamisesta ja bunkkereiden haravoinnista, näillä juuri sinä vaikutat kentän pelattavuuteen ja samalla autat myös kentänhoitoa. Kuten myös kaikkien roskien oikeaoppisella kierrätyksellä vaikutat yleiseen siisteyteen ja viihtyvyyteen meillä Pomppusissa, kiitos!


Jos jostain asiasta herää kysyttävää niin klubilla ja kentällä saa tulla jutulle! Muistutan myös seuraamaan nettisivuilla ja sovelluksessa löytyvää huoltotilannetta, johon päivitän viikoittain ajankohtaisia asioita kentänhoidon parista.


Terveisin, kenttämestari Jussi